Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oslavy vzniku republiky v Žamberku a Letohradě - 28.října 2016

6. 11. 2016

Vznik samostatného československého státu 28. října 1918 byl významným mezníkem v historii našeho i slovenského národa. Po mnoha staletích poroby a útlaku a pěti letech válečných útrap jsme se konečně mohli nadechnout k novému životu ve svém vlastním státě. Morální základy, na kterých tato republika vznikla, jsou platné dodnes a dodnes také bychom z nich měli čerpat. Vznik ČSR je spjatý s osobou T. G. Masaryka, E. Beneše a M. R. Štefánika, kteří se výraznou měrou zasadili o propagaci a mezinárodní podporu našeho osamostatnění. Jejich dílo je základem, na kterém bychom měli stavět a ke kterému bychom se měli stále vracet.
 

Dovolte mi malou odbočku. Hlavní myšlenkou Masarykovou byla humanita a její praktické uplatnění v životě jednotlivce. Republika nemůže fungovat, pokud jeden každý její občan nemá zájem na jejím rozvoji a nechce pro něj obětovat svoji práci nebo prospěch. Demokracii nám nikdo shůry nedal, demokracií podle něj musí každý z nás žít.
 

V posledních letech při oslavách spolupracujeme s městy Žamberk a Letohrad, která si toto významné výročí připomínají. Náš klub drží čestnou stráž, která během oslav podtrhuje význam tohoto svátku.
 

Letošního roku jsme se sešli na náměstí v Žamberku u pomníku TGM. Za doprovodu dechové hudby místní ZUŠ, která vzpomínku doprovázela slavnostními pochody, jsme si spolu se zástupci města, místních spolků a nemnoha občanů připomněli význam tohoto dne i pro dnešní dobu. Krátký úvod do historie vzniku ČSR měl pan L. Severin, poté jsme za doprovodu státní hymny vzdali hold presidentu
osvoboditeli. Poté jsme se již v menším počtu přesunuli k Městskému úřadu, kde jsme uctili památku 109 občanů Žamberka, padlých v první světové válce, a také legionáře Bedřicha Havleny, s jehož statečnost smrti nás opět seznámil pan Severin. Odtud se naše družstvo za zpěvu pochodových písní vrátilo na náměstí, kde jsme přijali nabídku k posezení se zástupci města.

 

Navečer jsme se pak přesunuli do Letohradu, kde se vždy při příležitosti 28. října koná malá pietní vzpomínka, věnovaná lidem, padlým během první i druhé světové války za naši svobodu. Celé shromáždění pěkně doplnila místní dechová hudba, která pokračovala malým koncertem.
 

Obě akce patří k našim nejoblíbenějším, protože jsou velmi civilní a obejdou se bez patosu, který podobné akce často doprovází. Jen je škoda, že se nesetkávají s širší odezvou mezi občany.
 

Děkujeme Městu Žamberk a Městu Letohrad za pozvání, které jsme rádi přijali.

 

                         Zapsal Jan Vaníček

 

 

 
 

 


Portrét


Statistiky

Online: 9
Celkem: 713173
Měsíc: 6808
Den: 479