Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výstroj a výzbroj

22. 11. 2013

 

 Uniforma:

 

Uniforma měla šedozelenou barvu.Byla šita z polojemného či jemného sukna, česané příze či jiné vhodné látky pro jezdecké kalhoty. Stejnokrojový předpis platil stejně pro všechny příslušníky četnictva.

Služební uniforma se sestávala ze saka zapínaného na 7 knoflíků a u krku na háček, služebních kalhot(rajtek), opasku(dohody), přilby nebo brigadýrky, šavlí a bodákem na společném závěsníku, služební brašny, sumky na náboje a pouzdra na pistoli. Na lýtka se připínaly kožené holenice.

Uniforma vycházková měla místo rajtek rovné kalhoty v barvě stejnokroje nebo barvě černé a náležel k ní vycházkový opasek.

V zimním období nebo nepřízni počasí byly používány kabáty, pláštěnky(peleríny) či zimní blůzy.

Všichni četníci ve službě i mimo službu nosili šedé kožené nebo pletené rukavice.

Na přilbách a čepicích byl umístěn odznak se středním státním znakem. Všechny viditelné knoflíky byly raženy písmeny ČS.Hodnostní značení bylo uváděno na náramenících lemovaných v barvě zbraně a na čepicích.Bývalí legionáři nosili v nadloktí pravého rukávu pásky přišité do úhlu ve výložkové barvě. Každá tato páska značila 1 rok služby v legiích. Na límci bylo z každé strany též našito číslo zemského četnického velitelství: 1-Čechy, 2- Morava, 3-Slovensko a 4-Podkarpatská Rus.

V rámci SOS byli četníci vybavováni vojenskými přilbami vz.32, stanovými dílci a dalším potřebným výstrojním materiálem. V SOS se také tolerovalo nošení brigadýrek místo přileb a vysokých šněrovacích bot, tzv.kanadek.

 

 Výzbroj:

Mezi dlouhé palné zbraně používané četnictvem patří zejména karabina vz.33 systému Mauser a karabina Mannlicher M95.  Krátké zbraně byly zastoupeny pistolemi vz.22 a vz.24.

Chladné zbraně tvořili především bodáky k určeným puškám, služební šavle vz.29 a vycházkové šavle vz.24. Součástí výzbroje byl i obušek zavedený roku 1926.

V rámci SOS byli četníci dozbrojováni i puškami vz.24, lehkými kulomety vz.26 a ručními granáty.

 

 

 

 

 
 

 


Portrét


Statistiky

Online: 11
Celkem: 714511
Měsíc: 6862
Den: 377