Jdi na obsah Jdi na menu
 


O nás

 

Historie

  Historie občanského sdružení Četnická pátrací stanice Pardubice sahá do roku 2009, kdy se na podzim sešli Jan Čermák (KVH Karin), Marcel Novotný (na volné noze) a Jan Vaníček (K-S 25) na akci „Oslavy výsadku Barium“, která se konala v Žamberku. Tato trojice se znovu sešla v zimě na počátku roku 2010 a podnikla zimní hlídku SOS po objektech tvrze Hanička. V tuto dobou již probleskl nezávisle v hlavách Jendy Čermáka a Marcela Novotného nápad založit klub vojenské historie, zaměřený na ozbrojené sbory První československé republiky. Nějakou dobu to ještě trvalo, slovo dalo slovo a započaly přípravy na vytvoření občanského sdružení, které získalo sídlo v místě bydliště Jendy Čermáka, předsedou se stává Marcel Novotný. První akcí již pod názvem ČPSP byla 1.5.2010 „Poslední bitva“ v Odolene Vodě. V létě 2010 proběhla registrace u Ministerstva vnitra ČR a občanské sdružení tak získává oficiální podobu. Zakladateli sdružení tedy jsou Jan Čermák, Marcel Novotný a Václav Slavík. Záhy vstupuje také Jenda Vaníček. Postupně začalo přibývat dalších členů, někteří sdružení opouštějí.

 

 

Činnost

 ČPSP sdružuje milovníky historie Československé republiky a vojenské historie, především ozbrojených sborů z let 1918 – 1945 - Československého četnictva, státní police, finanční stráže a armády. Nedílnou součástí jsou také naše dobové dámy, které se s námi účastní téměř každé akce v podobě civilního obyvatelstva, anebo jen dotvářejí atmosféru svojí krásou a elegancí. 

  Členové tohoto sdružení účinkují na rekonstrukcích historických bitev, pietních aktech za oběti 1. a 2. světové války, výstavách, přednáškách, podílejí se na natáčení filmových dokumentů apod.

 

 
 

 


Portrét


Statistiky

Online: 2
Celkem: 706196
Měsíc: 5422
Den: 192