Jdi na obsah Jdi na menu
 


Premiéra filmu Anthropoid - 2.října 2016

6. 11. 2016

Tentokrát naše pátračka dostala nabídku od žamberské společnosti FIDIKO na vytvoření výstavky věnované čs. odboji v předsálí kina Žamberk v době premiéry snímku Anthropoid. Takovou příležitost jsme si nemohli nechat ujít a tak se nás sešlo poměrně dost. Německo zde zastupovali kolegové z Chocně, kteří předvedli svoji sbírku historické techniky a dokumentů. Západní čs. odboj v Británii, odkud k nám výsadek Anthropoid přiletěl, prezentovali kolegové sběratelé L. Severin a J. Všetička. Nemalou pozornost pak věnovali i výsadku Barium, který patřil k těm nejúspěšnějším a v Žamberku bohužel svou pouť ukončil. Našemu klubu připadl úkol seznámit obecenstvo s dobou předválečnou, která se významně podílela na formování charakterů budoucích parašutistů, s dobovými bezpečnostními sbory a také s domácím odbojem, bez jehož podpory by jakákoli akce zvenčí musela skončit nezdarem.
 

Návštěvníci kina si samozřejmě možnost zasadit si události z filmu do širšího rámce nemohli nechat ujít a tak jsme celou hodinu strávili v diskusích s nimi. A mnohdy jsme se dověděli i nové informace. Bylo vidět, že téma odboje, odvahy, osobní statečnosti a zrady mezi lidmi stále rezonuje a je stále živé.
 

Prezentace pak byla završena shlédnutím snímku Anthropoid, který nás celkem příjemně překvapil svým zpracováním a řemeslnými kvalitami. Přesto jsme se však neubránili srovnání s kultovním Sequensovým snímkem Atentát z let šedesátých. Jak by snímek v našem hodnocení dopadl vám však neprozradím, zajděte se na něj podívat sami. Pokud si z něj odnesete, že proti zlu je třeba bojovat vždy, všemi prostředky a někdy pro to položit i svůj život, pak svůj účel splnil.
 

Obrázek o proběhlé akci si můžete udělat z následujícího videa:http://www.youtube.com/watch?v=slyzlTo60yM

 

Děkujeme společnosti FIDIKO a městu Žamberk za pozvání.

 

                          Zapsal Jan Vaníček

                                                                               

 

 

 
 

 


Portrét


Statistiky

Online: 5
Celkem: 708157
Měsíc: 5938
Den: 123