Jdi na obsah Jdi na menu
 


Řopík Kolštejn - 12.8.2017

21. 9. 2017

Naše vojenské družstvo bylo osloveno, zda se zúčastní bojové ukázky v místě dosud nepoznaném. A sice na katastru obce Branná (dříve Kolštejn, ještě dříve Goldenstein). To jsme si nemohli nechat ujít! Zhruba 3 km severně od městečka probíhá linie opevnění, patřící k Ženijnímu skupinovému velitelství I ve Starém Městě pod Sněžníkem. Začíná v masivu Kralického Sněžníku, jde po jeho hřebenech přes kótu 1321m Sušina. Pak sestupuje do údolí říčky Krupá, přehrazuje silnici od Kladského sedla na Staré Město, vystupuje na hřeben s vrcholy Kutný a Holý vrch. Poté klesá k říčce Branná, kde přehrazuje silnici a hlavní trať do Jeseníku a poté stoupá po hřebeni až na vrchol Šerák.


V tomto prostoru probíhala již od roku 1936 čilá stavební činnost. Nejprve projekce a výstavba LO, od roku 1938 pak i TO. Podařilo se zde vybudovat ve třech podúsecích Staré Město, Kutný Vrch a Kolštejn 8 srubů těžkého opevnění a 21 jich započít nebo připravit k betonáži!

Lehké opevnění zde spadalo do podúseku IX Kolštejn, který v roce 1937-1938 vystavěla firma Josefa Smetany z České Skalice. Tato linie běží v týlu plánovaného TO a nedaleko samoty Splav překonává tok Branné. Za zmínku stojí, že se v blízkém okolí nachází zajímavé pozůstatky po budování obrany. V předpolí je to základová deska objektu StM-S 51, který měl být vybaven 9cm minometem v dolním
patře, za řekou nad silnicí je to objekt StM-S 50 pro čelní palbu 4cm pevnostního kanonu vz. 36 a směrem na Šerák, ve stavu těsně po betonáži, je to StM-S 52. V okolí Kutného vrchu bychom nalezli množství pozůstatků po polním opevnění.

 

A právě u „Splavu“ se nachází předmět naší ukázky – parádně zrekonstruovaný řopík IX/150/A-120, který spravují kluci z KVH Olomouc. Dali si práci s úpravou okolí i výdřevou. Pro nenechavce – v jejich nepřítomnosti samozřejmě v objektu najdete leda tu výdřevu.


Naše cesta započala srazem v Šumperku a za velmi nejistého počasí jsme se ve složení Tonda senior, Honzík junior a já probojovávali deštěm a lijavcem přes Hanušovice až do Kolštejna. Dále nás na místě
doplnil Libor, Tomáš, Aleš za (WH), Ondra a Kuba. Podél řeky nás cesta vedla až téměř ke Splavu, kde jsme zakufrovali a vydali se po lepším asfaltu směrem na - Šerák. Za zmínku stojí, že jsme se stále drželi domnělé řeky, ze které se vyklubal Klepáčský potok. Ovšem zdejší příroda nás i přesto uchvátila, chvílemi jsme si připadali jako na Klondajku. Po nezbytné korekci směru postupu na „čelem vzad“ jsme se však vratili na výchozí křižovatku a po asi dvou minutách jízdy narazili na samotu Splav. Pak už zbývalo se jen vyhrabat po kamenité cestě vzhůru až k příjezdu na louku. Felda nezklamala, takže nás pak již přítomní početní nepřátelé mohli informovali o možnosti přijet po pěkné cestě směrem od Ostružné. Pozdě.

 

Po nezbytném uvítání a seznámení následovala obhlídka terénu, příprava překážkových kolíků (Tonda totiž sehnal sto metrů ostnatého drátu) a stavba vojenského stanu ze čtyř celt. Jak prozíravé to bylo se ukázalo po setmění, kdy se nad námi začala stahovat mračna a četné blesky věštily blízkou ofenzivu. Tuto jsme však přečkali relativně v suchu pod Alešovou kuchyní. Relativně proto, že některé celty na střeše ani nezkoušely předstírat voděodolnost. Ovšem při družném hovoru, pivu a konservách nás nějaká voda ani netrápila.


Ráno nás překvapilo čistou oblohou. Po trochu pomalejším rozjezdu začala příprava překážkového pole a stavba okopů, ženijních a pyrotechnických náložek. A také pilování scénáře. Potěšilo nás, že jsme dostali volné pole působnosti. Zároveň dostala ukázka pevný scénář, takže nehrozilo, že se zvrhne v hloupé pobíhání po louce. Ženijní úpravy byly dokončeny ve chvilce, takže ještě poslední porada a všichni se rozešli do výchozích pozic.
 

Nejprve vidíme běžný přeshraniční pohyb pod dozorem Četnictva a Finanční stráže, zařazených pod SOS. Náhle je přepadá fanatická skupinka místních henleinovců. Sosáci se brání, ale jsou ubiti, jen jeden utíká pro pomoc k (vzdálenému) HOP, kde burcuje posádku pod vedením rotmistra ČS armády. Ten vysílá na podporu družstvo pěchoty, které se po průchodu překážkou rozvíjí do rojnice a napadá překvapené povstalce přesnou palbou. Zachraňuje přeživší sosáky, obnovuje znovu střežení závory a stahuje se zpět. Henleinovci zbaběle prchají pod ochranu Vůdce. To již však přichází Wehrmacht obsadit pohraničí. Zde se scénář odchyluje od historické skutečnosti. Wehrmacht totiž i přes odpor SOS překračuje hranici. Sosáci se bojem na zdrženou stahují k HOP, aby tak získali čas pro jednotky v LO. To se daří, přesto německá pěchota přilne k překážkám a snaží se jimi projít. Tomu však brání jak přesná palba z LO, tak i čs. jednotky s granátníky v okopech mezi objekty. Německý poručík seznává, že ztratil moment překvapení. A že bez palebné podpory linií nepronikne. Proto do boje vstupuje minometné družstvo a svojí palbou nutí Čechoslováky ke stažení do objektů. Pak už nic nebrání umlčení střílny řopíku přesnou palbou protitankového kanonu. Němci postupují a vyřazujícelý objekt. Při svém zaujetí vítězstvím však zapomínají na bojové zajištění a toho využívá četa československé pěchoty v doprovodu tančíku AH-IV-R, která pod velením rotmistra podniká překvapivý protiútok. S cílem neutralizovat průlom nepřítele, vytlačit jej za hranici a obnovit celistvost HOP. To se po tvrdých bojích nakonec daří. Němci ustupují, avšak jejich velitel hrozí dalšími útoky. A tak je klid zbraní jen zdánlivý, neb druhá bojová ukázka vypukne ve 14:00.


Celou akci hodnotím velmi pozitivně – volba místa i dostatek prostoru nemohla dopadnout lépe. Překvapivě se sešlo velké množství účastníků i diváků. Přálo nám i počasí. Děkujeme klukům z KVH Olomouc za pozvání, je to jedna z nejlepších akcí, kterých jsme se mohli zúčastnit!


Navíc – pro pátračku se tato akce stala i nácvikem před bojovou ukázkou, která se bude konat 23.9. 2017 u srubu K-S 5 U Potoka. Zde proběhne lítý boj o československé lehké opevnění, ovšem kromě řadové německé pěchoty proti nám budou stát i speciální družstva útočných ženistů (Sturmpioniere) z KVH Sturm. Že se bude nač dívat snad nemusím říkat. Zveme vás všechny! Pro zájemce o reálný průběh ukázky – zde je odkaz na video na Youtube:https://www.youtube.c/watch?v=72uz4U_h0T8


                         des. Jan Vaníček

 

 

 
 

 


Portrét


Statistiky

Online: 3
Celkem: 714208
Měsíc: 6686
Den: 231